Asa vorbea Mihail Sadoveanu despre Hanu Ancutei, in
cartea sa cu acelasi nume.
Pe 5 iunie am participat la inaugurarea terasei de
la Hanu Ancutei, pe acorduri acide si dansante de muzica tiganeasca si
folclor romanesc. A fost distractie, voie buna, oameni frumosi…
Acest loc minunat din vasta gospodarie a Hanului Ancutei este ideal pentru
sezonul estival. Norocosi cei care
locuiesc prin imprejurimi, dar la fel de norocosi sunt si cei care au ocazia sa
treaca pe langa acest han si sa se bucure de un popas in oaza de
frumusete autentic moldoveneasca.
Pentru cine nu stie, Hanu Ancutei este locatia rustica ce se afla de-a lungul drumului european E 85, la distanta de numai 27 de kilometri
de orasul Roman. Mai precis, in comuna Tupilati din judetul Neamt.
Odata ajuns la poarta Hanului Ancutei treci dincolo
de tine insuti intr-o lume cu adevarat minunata ce apartine autenticului
moldovenesc.
Din spusele managerului am aflat ca Hanu Ancutei a fost
construit in 1718 si restaurat in anul 1999. Despre minunatia locului vorbea si
Sadoveanu in cartea sa: “ Trebuie sa stiti dumneavoastra ca Hanul acela al
Ancutei nu era han, era cetate. Avea niste ziduri groase de ici pana colo, si
niste porti ferecate cum n-am vazut de zilele mele. In cuprinsul lui se puteau
oplosi oameni, vite si carute si nici habar n-aveau dinspre partea hotilor.”
Azi, in vizita mea la Hanu Ancutei mi-a placut sa
gasesc o linie traditionala fascinanta, mici expozitii de costume si masti
populare moldovenesti, lavite si lazi vechi de sute de ani, extrem de
pretioase, ulcele din lut, multe obiecte din ceramica sau lemn lucrate de
mesteri populari in vremuri mult apuse. Simti peste tot prezenta artistului
creator popular, simti statornicia si nevoia oamenilor de a salva aceste
lucruri minunate de la totala dispersare.
Daca ai vreodata dor de romanesc si ajungi pe acele
meleaguri, fa un popas la Hanu Ancutei. Locurile de cazare sunt pregatite, iar
terasa ce tocmai si-a deschis portile e pentru orice fel de musafir. Are o
capacitate de 400 de persoane, mese foarte mari si mult, mult aer curat.
Evident, muzica are telul de a intretine atmosfera
si e nelipsita din decorul acesta rustic.
Serile traditionale romanesti la Hanu Ancutei sunt
de neuitat. Am simtit asta pe pielea mea, iar marele catalizator pentru o petrecere
reusita e meniul care ofera preparate traditionale moldovenesti din care nu
lipsesc nici macar renumitele placinte “poale-n brau”.
A vedea, a sti, a descoperi, a te minuna si a te
desfata! Asta inseamna Hanu Ancutei!
*******
Va
oferim o diversitate bogata de produse naturale preparate la han in stil
traditional, cum ar fi: oua de tara, lapte prins, branzeturi gustoase,
pastrama, carnaciori si tot felul de preparate de carne, legume proaspete, turte
la vatra, dulceata de casa si multe alte bunatati din Camara Ancutei.
Foto: Madalina Racorean, Cristian Alexandru Catana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu