Azi am sa incep serialul articolelor- DE CE VREAU ACOLO! Acolo unde voi ajunge candva.
In Maroc senzatiile tari le cunosti calare pe o camila, dar mai ales atunci cand incepi sa descoperi secrete ale unei culturi pentru care tehnologia este un pacat, iar simbioza perfecta cu desertul o a doua religie. Mirosul in Maroc e diferit, coloratura e diferita, asadar jocul vizual-olfactiv este o adevarata experienta la care iei parte cu toată fiinta ta. O lume mistica, frumoasa, care se asterne la picioarele turistilor cu tot cu povestile si istoriile sale magice.
In Marrakech, orasul idolilor, gasesti cea mai mare piata din lume
In traducere, pentru cine nu stie, Marrakech inseamna Dumnezeu. Se mai numeste Orasul Rosu. Este asezat la poalele muntelui Atlas, acoperit cu zapada pe tot timpul anului.
O urbe unde gasesti cea mai mare piata din Africa, un loc fascinant, plin de culoare si plin de lume, fie ca-i zi, fie ca-i noapte.
Atentie! Am afalat ca in aceasta piata trebuie sa fii cu ochii in patru, capcanele turistice din Djemaa el Fna sunt la tot pasul. Vanzatorii de suveniruri devin brusc receptivi la aparitia turistilor straini, pentru care pretul va fi intotdeauna un pic mai mare decat de obicei. Tocmeala e cea mai buna metoda sa scapi de uratul sentiment al buzunarului gol… In acest centru comercial urias vei gasi, pe langa alimente si foarte multe textile, de la haine traditionale, pana la tot felul de saluri perne, cuverturi, matase colorata manual, ceramica, bijuterii sau carpete foarte viu colorate.
Gnaoua, cel mai mare festival de muzica din Essaouira, plaje cu alizee, fructe de mare, muzica traditionala si sunet de pescarusi
Essaouria, orasul portual de pe Coasta Oceanului Atlantic, supranumit si orasul eoliana este in fiecare an gazda celui mai mare festival de muzica din aceasta tara.
Evenimentul are loc incă din anul 1998 si este dedicat muzicii traditionale ale Marocului, insa aici participa muzicieni din toate colturile lumii. Vei iantalni mult vechi si nou, vei intalni istorie si modern, cultura si foarte mult turism. Este o statiune de litoral renumita, cu plaje insorite, dar și vant puternic, excelent pentru practicarea sporturilor de apa cu vele. Orasul vechi, Medina, este inconjurat de ziduri fortificate, iar ceea ce il face mult mai frumos este faptul ca e cocotat triumfal deasupra apei.
Daca acum cativa ani gaseai aici doar cateva hoteluri, azi sunt peste 200, cu tot cu pensiuni si case de oaspeti. Strazi putine la numar, care se deschid relaxat in piete ample, cosmetizate cu pavaj, in care gasesti cafenele si restaurante cu sea-food. Fructele de mare fac parte din meniu, e greu sa nu le afli in orice local marocan care se respecta...
Peisajul e impanzit de sunetul de pescarusi, iar din cotloanele unde se ascund magazine cu suveniruri sau orice altceva, bun de cumparat, rasuna muzica „gnaoua”, ritmuri dominante, ascultate de orice marocan.... Melanjul din magazine impresioneaza, oferta fiind atat de variata incat te lasa uneori cu gura cascata: ceramica, marochinarie, vederi cu nemiluita, tricouri cu imprimeuri si multe minisculpturi din lemn de tuja, care fac parte din manufactura locala. Plajele cu nisip foarte fin sunt batute tot timpul de alizee, tocmai de aceea cel mai des vin aici impatimitii de waveboarding si zemee. Plaja devine seara un loc ideal pentru picnic.
Fes, orasul marocan unde aventura culinara este greu de refuzat pentru orice turist, fie el gurmand sau nu...
Bijuteria Marocului este Fes. Bijuterie culturala, pentru ca e cel mai vechi oras musulman din Africa, in care salasluieste cea mai veche moschee din acest continent. Vei admira palate, cum este cel regal, numit Dar el-Makhzen, muzee, cum este cel din sculptura de lemn numit Nejjarin, sau renumitele vopsitorii de piele aflate in orice parte a orasului. Dar cel mai mult te vei bucura de mancarea traditionala, ale carei retete sunt de-a dreptul incitante, mai ales pentru oameni cu gusturi pe care unii le-ar numi ciudate.
Totul se trage de la variile culturi care au supravietuit in acest taram de-a lungul timpului. Mirodenii, texturi si foarte multe condimente cu nume rasunator de picant se imbina des cu carne de pui, vita sau miel. Poti incerca tagine, mancare facuta din carne de vita si prune uscate, susan si migdale. Supa marocana contine foarte multa linte, dar si alte tipuri de fasole, mai greu de identificat de noi, europenii… Printre delicatese se numara maslinele murate foarte iuti si ceaiul preparat cu menta, foarte indulcit. O masa pe saturate costa in jur de 10 euro, asadar nu e scump deloc, important este să-ti placa.
La Casablanca gasesti magazine mari si carne de broasca testoasa in piete
Cea mai frumoasa parte a acestui oras, imperfect de altfel, ca multe alte capitale ale lumii, este zona de magazine si piete agro-alimentare.
Pe bulevardul Muhammad 5 se afla Marche Central, cea mai importanta piata din Casablanca. Locatia nu este foarte mare, dar bazarul e foarte bine aprovizionat, de la legume, carne sau fructe de mare, pana la obiecte hand-made si suveniruri. Daca nu stiati, una dintre cele mai mari delicatese din Maroc este carnea de broasca testoasa, interzisa pentru hrana in tarile occidentale. Unii spun ca e delicioasa, dar e greu de crezut ca ar putea sa o guste oricine…
Orasul nu poate fi vizitat numai in cateva ore, asadar e mai bine sa cauti un ghid pentru doua sau trei zile. Exista multi operatori de tururi care te vor ajuta, evident contra unei sume de 30 sau 40 de euro, sa adimiri tot ce e mai important in Casablanca. Tot ei iti vor da cele mai bune sfaturi atunci cand vrei sa poposesti la un restaurant cu renume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu