In Sicilia mi-a
placut sa merg pe jos.
Drumurile erau o incantare, iar tot ceea ce inseamna a
vedea, a descoperi, a sti trebuia sa se
infaptuiasca la pas. Pentru ca asa ii sta bine calatorului…
Dupa un zbor lin pana
in Catania am poposit la Acireale, un orasel in care visele pun stapanire pe
tine, iar tu, ca turist, vei descoperi frumuseti aparte. Mi-au luat ochii frumoasele cladiri cu
vechime, stradutele mici si intortocheate,
magazinele deloc mari dar impresionante
prin marfa handmade expusa cu mandrie de sicilienii ce faceau atata caz
pentru ea! Numa- numa sa o cumpere turistul care initial doar o privea…
Mi-au placut barurile deschise inca din zori, unde
sicilienii obisnuiesc sa savureze frenetic un mic dejun traditional din care nu
lipseste granita si briosa proaspata.
Pietele expuneau ca
la muzeu bucati mari de peste-ton, abia pescuit din mare, scoici pe care le si
vedeam in farfurie alaturi de paste siciliene, dar si manunchiuri de fructe aromate
care-ti penetrau fisurile creierului si-ti trezeau pofta nebuna, greu de infranat.
Timp de noua zile, cat am stat in Sicilia, m-am
trezit dimineata si am mers in piata, numai pentru a simti dimensiunea fireasca
a negotului sicilian. Imi placea sa dau
maruntisul pe smochine uriase, pe cirese negre si mai ales pe scoici pentru ca
tocmai imi insusisem o reteta de preparare a lor, de la un bucatar sicilian, pe
care am sa-l numesc de treaba :).
Pentru ca am amintit
de bucatarul de treaba, am sa spun despre sicilieni ca m-au fascinat. Sunt
oameni care stiu sa te amageasca frumos. Amagire in sensul bun al cuvantului.
De la amagire exterioara, pana la cea de suflet… Deloc zgarciti in complimente
si experti in ospitalitate.
Restaurantele in care
am poposit erau pline tot timpul. Ospatarii sicilieni imi pareau, asa, un soi
de balerini. Se miscau rapid, dar in acelasi timp gratios printre mese si
clienti laolalta… Neobositi, vitali, exact ca cei pe care ii vazusem eu in
filme. Vitali pentru meseni nerabdadori. Pizza, paste, vin rosu, caponata siciliana cu vinete, capere si rosii, salata
de portocale cu hering sarat si afumat, Zibibbo, Moscato sau Carricante- vinuri
populare din Sicilia, cu arome greu de uitat…
Am cunoscut cantecele
oamenilor simpli sicilieni, am cunoscut familii care m-au invitat in casele lor
inalte, cu marmura in loc de podea din lemn, am cunoscut basmele lor si istoria
scrisa pe peretii nenumaratelor catedrale ce se inaltau in satele din
imprejurimi.
Am cunoscut Sicilia
cu arome, peisaje si flori agatate de gardurile caselor, asa cum nu am mai
vazut nicaieri… Un loc in care daca nu ai mers macar o singura data, ai trait
degeaba!
Nu rata orasul
Taormina, Cefalu si Palermo. Insula Bella, excursiile in Arhipelagul insulelor
Eoliene, insulele Lipari si Vulcano, precum si drumetiile pe muntele Etna.
Maine va voi povesti
pe indelete despre Taormina. Orasul celor bogati
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu