miercuri, 17 iunie 2015

Festivalul International de Film Anonimul va avea loc anul acesta la Sfantu Gheorghe!


Prima data cand am ajuns in Sfantu Gheorghe aveam putin peste 10 ani, iar ochiul meu de explorator a vazut atunci o plaja altfel decat cea pe care o descoperisem la Navodari sau la Mamaia. Am ramas visatorul care se intoarce din calatoria lui cu gandul ca trebuie sa mai vina pe aceste meleaguri ce ascund frumuseti rare.

 
Asa ca, plaja de la Sfantul Gheorghe a fost dragoste la prima vedere si azi dependenta de acest loc ma transforma vara in calatorul care vrea musai sa calce nisipul fin si sa se bucure de apa Marii Negre ingemanata cu Dunarea.

 


Dupa ce mergi cu transportul naval din Tulcea timp de cinci ore, asta daca alegi sa calatoresti cu pasagerul si mai putin de doua ore, daca vei pluti cu sageata, ajungi la Sfantu Gheroghe.  Descoperi aici punctul extrem al Romaniei, unde intuiesti imediat ce pui piciorul pe mal ca natura inca si-a pastrat virginitatea, iar turismul in masa inca nu si-a facut de cap. Case simple, cu acoperis de stuf, randuite pe ulite ingrijite de localnici gospodari,  unde troneaza nisipul si smochinii. In august fructele acestor copaci sunt coapte asadar, daca vei ajunge la Sfantu Gheroghe in acea perioada poti avea parte de un festin de-a lungul drumului…
 
 

Plaja se afla la trei kilometri de centrul localitatii, iar trocariciul care te va duce pana acolo e la dispozitia ta. Evident, contra cost. Un tractor care-ti va arata dintr-o remorca amenajata cu banchete cat de frumos e peisajul pana la mare… Poti merge si pe jos, daca vrei sa simti mai intens bucuria naturii salbatice din Sfantu Gheorghe. In jumatate de ora vei simti valul la picioare.


Nu rata locul unde se afla gura de varsare a bratului Sfantu Gheorghe in Marea Neagra. Eu am descoperit acolo un peisaj fascinant, un triumf al marii care inghite cu nesat Dunarea. O plaja salbatica care starneste o pofta nebuna sa te bucuri de frumos, de natura, de zgomotul valurilor si atat.

 


Cine vrea sa campeze pe plaja poate face acest lucru fara probleme atat timp cat are provizii. Altfel e musai sa mearga pana in sat, sau pana la Complexul Green Village.

 


Anul acesta ne bucuram de Festivalul International de Film Independent ANONIMUL la Sfantu Gheorghe! 17-23 august

 Veste buna! Cea de-a XII–a editie a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL se desfasoara la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, in Complexul Green Village si Dolphin Camping. 

Am mai participat la acest festival si am notat atunci, pe unul dintre blogurile mele, ce am trait acolo.

 

ANONIMUL 2009

Am ajuns iar la malul marii, de data aceasta pe taramul apelor si nisipurilor din Sfantul Gheorghe, acolo unde, la un moment dat al lunii august, se desfasoara Festivalul de film Anonimul. Si asta se intampla de sase ani de zile, numai ca eu am poposit anul acesta pentru prima data. Timpul mi-a ingaduit sa fac cunostinta si cu lumea filmelor pe nisip, fara sa imi impuna bariere. Inainte de a ajunge in Sfantu Gheorghe am "inotat" intr-o mare de oameni, pe faleza din Tulcea. Oameni veniti din toate colturile Romaniei, si nu numai. De aici trebuia sa luam un vapor care ne transporta timp de cinci ore pe fluviu, spre localitatea unde Marea Neagra saruta dragastos Dunarea si o primeste la ea. "Anonimul'' ne astepta pe toti, iar noi am aparut entuziasti cu tone de bagaje in carca, dupa ce am plutit galagios pe trei nave. De obicei pleaca numai una, insa de data asta a fost necesara suplimentarea altor doua... Ma gandeam ca ar fi interesant sa faci un film cu toti acesti oameni care si-au luat corturile in spinare, iubitele de mana, sau camarazii de chefuit la brat si au pornit sa premieze ca niste adevarati cunoscatori, toate acele ecranizari de calitate. Poate am sa fac asta candva si am sa postez aici filmuletul pentru toti cei care nu au luat niciodata parte la un astfel de festival. Pe langa faptul ca ai ocazia sa savurezi filme in aer liber, seara dupa ora 11, te poti intalni cu prieteni mai vechi sau dimpotriva, poti inchega noi amicitii care se transforma la un moment dat in legaturi pe viata. Si daca iti place viata la cort, nu ai retineri cand vezi ca dusurile amenajate (ce-i drept foarte misto) gazduiesc cate sase oameni, sau ca dimineata trebuie sa astepti sa iasa din toaleta, cel sau cea care s-a trezit cu juma de ora inaintea ta :), ei bine, te sfatuiesc sa mergi fara sa eziti la acest festival. Te vor incanta arta filmului si oamenii civilizati. Vei intalni personalitati ca Marcel Iures sau Irina Margareta Nistor, precum si regizori si actori tineri care traiesc cu speranta ca vor ajunge intr-o zi cineva. Cel mai frumos este ca imparti si tu emotii si sperante alaturi de ei, atunci cand te duci sa votezi filmul sau scurt-metrajul care ti-a trezit cel mai mult interesul si ti-a "gadilat" simturile... Tu faci parte din juriu, iar lucrul acesta te ajuta sa devii important, sa te intorci acasa informat si un pic mai destept decat atunci cand ai plecat. Tocmai pentru ca acolo, la "Anonimul", devii nu cunoscut, ci cunoscator, ajutandu-i pe toti cei care ti-au prezentat realizarile lor, sa devina renumiti

 
 

 

 

Green Village

 


22 de vile clasificate 4 stele (50 de camere duble, 30 apartamente cu 2 camere, 8 garsoniere si un apartament cu 3 camere), trei restaurante de lux, trei baruri lacustre, centru de afaceri cu sali de proiectii si conferinte, piscina, jacuzzi, sauna, terenul de sport isi asteapta oaspetii pentru a le oferi clipe unice, intr-un loc de o frumusete tulburatoare.

 

Dolphin Camping

 


Pe malul unui canal acoperit de nuferi, se afla Dolphin Camping, clasificat 3 stele. O destinatie potrivita celor cu nostalgia vacantelor boeme, a plajelor nesfarsite si aproape pustii. Dar si celor care iubesc filmele si muzica buna...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu